Banan förbereds inför vintern

Banan avstängd

När man står vid klubbhuset och tittar ut över vår gröna och vackra bana en dag mot slutet av oktober och termometern visar närmare tio grader varmt då blir man verkligen sugen på att gå en runda, men banan är avstängd. Under de gröna ytorna döljer sig mycket blöta fairways. “Det är extremt blött efter allt regnande och det finns knappast ett torrt område på hela banan. Även om det inte regnat på någon dag, så torkar det inte upp något. Marken är helt mättad på vatten”, säger greenkeeper Johan Robinsson.

Nu under höstmånaderna pågår arbete på banan inför vintern. Järn har sprutats på fairways vilket stärker plantan och gör den mindre känslig för svampangrepp. Järnet kan också göra gräset mörkare. Greener och tee har luftats och där det går att köra luftas också fairways. Just nu pågår blåsning av löv på alla klippta områden för att de ska kunna torka upp och att svampangrepp ska förhindras.

Det är fullt upp med arbete för både Johan och Martin Wohlin, som båda från och med i år är heltidsanställda på klubben. Martin ska under vinterhalvåret arbeta med marknadsföring och kontakter med sponsorer.

Under vinterhalvåret kommer Johan i huvudsak att arbeta med maskinvård, som innebär att bl.a byta av filter och olja på maskinerna, slipa klippaggregaterna och se till att maskinerna är i god funktion inför kommande säsong. Till sin hjälp har han den ideellt arbetande Roger Skyllberg som varje måndag året om, och vid behov, jobbar med det mera komplicerade reparationer av maskinerna. En ovärderlig arbetskraft, säger Johan, som själv arbetat hela sommaren utan ledighet, utöver en veckas älgjakt, men kommer under januari att ta semester med en resa till Kanarieöarna med sambon Lisa. Hemsidan önskar dem en trevlig resa med sol, bad och god mat och tackar för ett gott arbete under säsongen.

 

Text & foto Bernt Bergkvist

Kommentarer inaktiverade.