Kändiskända Västanvik tisdagspromenerades

Veckans promenad, den 14:e i ordningen, blev i Västanviks by där Anette och Ingemar Snis tog emot oss vid Bystugan. Innan vi gav oss av ut på byns vägar och stigar fick vi lite information om Västanvik av Anette och Ingemar. Vi fick bl. a veta att Västanvik och Karlsarvet tillsammans har ca 500 invånare och de flesta husen bebos av fast boende. Byn har också en egen brandstation från 30-talet och egen brandspruta som testas varje sommar i samband med byfesten då ”brandkåren” rycker ut. Västanvik är ju också känt för Jobs Handtryck med stilfulla färgkombinationer.

 

Byns ålder är okänd, men har anor från 1500-talet. I den äldsta skattelängden från 1539 finns Västanvik omnämnt. På flera håll efter strandkanten finns spåra av primitiv järnhantering. En stenåldersyxa har påträffats i byn.

På vår väg i byn stannade vi till då och då och Anette och Ingemar berättade om gamla och nya fastigheter. Några av de mest kända personerna som bott i Västanvik är tonsättare Lille Bror Söderlundh 1912-1957, målaren Kjell Löwenadler 1905-1993, målare Hans Prins 1908-1999 och formgivare Dagmar Lordén 1904-1989.

Promenaden gick vidare på en slingrande liten skogsväg där Ingemar omtänksamt sandat isen, som solen ännu inte lyckats smälta. Vi kom så småningom upp till en öppen plats, Kolbergsholen, med fin utsikt in mot Noret. Här blev det fikapaus och Ingemar berättade att det var det tänkt, att här skulle bli begravningsplats för de som avled under koleraepidemin, som härjade under mitten av 1800-talet. Den behövdes aldrig användas som kyrkogård utan blev i stället fotbollsplan där både Ingemar och Rolf Ester spelat fotboll.

Promenaden gick vidare förbi en skvaltkvarn där säd maldes mellan kvarnstenar, som drevs av vatten. Sedan ner mot byn och förbi Västanviks Arena. En hockeyrink som kunde byggas tack vare ett stort bidrag av Per-Olof Ejendal. Vidare ner till Östervikens strand och Roddens hus sedan tillbaka till Bystugan vi startade. I dag gick vi ca fem km och ca 8000 steg.

Nästa promenad blir tisdag den 9 mars kl. 11.00. Även den här tisdagen finns inget uppslag på plats/by för promenaden. Har du förslag på en intressant promenad kontakta Kerstin Lasses.

Text och foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större.

 

Kommentarer inaktiverade.