Kylig tisdagspromenad i Hjulbäck

Minus 10 grader och dimmoln över Siljan som strödde gnistrande frost på träden utmed Östervikens västra strand där byn Hjulbäck ligger där vi promenerade under tisdagsförmiddagen den 30 november. Idag blev vi ”bara” tolv som under ledning av Eva och Jan-Ove Bergström gick en slinga på ca fyra kilometer.


Tjädertupp försenade vår ankomst till promenaden.

Vi samlades vid Hjulbäcks bystuga och gick upp mot byns högsta punkt där majstången är placerad. Vi fortsatte en bit på Bôtjavägen in mot skogen och gick tillbaka mot byns västra delar (i närheten av där Eva och Jan-Ove bor) för att fortsätta genom skogen ner mot den södra delen av byn förbi Lassesgården. Vidare ner mot stranden med många nybyggda villor. Därefter fram till bystuggu där vi i stugvärmen avnjöt vårt fika.

 

En trevlig promenad i den fina byn Hjulbäck där det äldsta belägget härstammar från 1325. Hjulbäck är kanske mest känt för tillverkning av spinnrockar. Intill bystugan finns en renoverad vattendriven svarv där spinnrockar tillverkats en gång i tiden. Därav namnet Hjulbäck. Byn är också känt för Siljans längsta bybrygga, som började byggas på 1800-talets senare hälft för att ångbåtar skulle kunna angöra bryggan. Under vintern kördes stenar från uppodlade åkrar ut på isen för att utgöra grunden för den ca 200 meter långa stenbanken. Arbete pågick under många år och är nu grunden för den brygga som finns idag.

På tisdag den 7 december blir det en ny promenad. Var den blir är i dagsläget inte bestämt. Kerstin Lasses tar gärna emot förslag på intressanta promenadvägar gärna i opromenerade områden.

Text och foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större.

Kommentarer inaktiverade.