Tisdagspromenad genom Laknäs by

Tisdagspromenaden gick den här tisdagen 30 mars genom stora delar av Laknäs by. Byn är sannolikt den äldsta av Leksands byar och ligger vackert vid stranden av Siljan och ihopbyggd med Östanhols by.
Det äldsta kända skriftliga belägget är från 1482 och den äldsta skattelängden är från 1539. Laknäs är mest känt för (undantaget att Bengt Lasses föddes i byn) tillverkning av den stadiga Laknässparken, som fortfarande är ett fortskaffningsmedel runt om i byarna samt för Laknästeglet och kakelungstillverkning. 1838 drabbades byn av en brand i vilken elva gårdar brann ner.

Promenaden utgick från parkeringsplatsen vid Tällbergs skola och efter vägen förbi Åkerblads och ner  till båthamnen. Därifrån vidare norrut förbi gamla och nybyggda villor som låg vackert till vid Siljans strand. Fikapausen blev vid båthuset där Laknäs tidigare förvarade sin kyrkbåt. Promenaden fortsatte därefter förbi Bystugan där de flesta av damerna satt i solen medans herrarna fick traska vidare till parkeringsplatsen, hämta bilarna och sedan damerna. Återigen en fin promenad på ca 6,5 km i en fin by och i vackert väder. Trots att några redan fått sin första vaccinspruta är vi noga att hålla avstånd.

Nästa promenad blir tisdagen den 6 april kl. 11.00. Då ska vi göra en insats på golfbanan med att plocka grenar och ris på några av hålen. Vi samlas vid sandfickorna med egna krattor och inväntar arbetsorder från Johan, som uppskattar initiativet väldigt mycket.

Text o foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större.

Kommentarer inaktiverade.