Tisdagspromenad i Dalarnas Schweiz

Dalarnas Schweiz, eller Bjursås som det heter, med de backiga vägarna var målet för HD55s tisdagspromenad. Idag var det 21 promenadsugna, vara fem nytillkomna, som samlades på parkeringen utanför Bjurs kyrka och väntade med spänning på att arrangörerna Kerstin och Jan-Olov Dahlström skulle lotsa oss runt i byn. Vädret bra minus 9 vid starten och minus 4 när vi kom tillbaka. Solen gjorde tappra försök att bryta igenom molnen och lyckades till slut.

Det började lite lätt med ett par hundra meter med slät väg. Sedan började det övergå till lite backigare partier. Vi kom allt högre och högre och tempot gick ner något. Det blev stopp lite då och då för att beundra den milsvida utsikten. Kerstin och Jan-Olov berättade vad vi såg. Efter ett lite brantare avsnitt var vi uppe på Dössberget där det också blev fikapaus.

Efter fikat fortsatte promenaden lite upp och lite ner med fina utsiktsplatser och det började luta ner. Efter en stund var vi nere i dalen och in i ett villaområde. På vägen tillbaka till kyrkpakeringen passerade vi Dahlströms hus. Framme vid kyrkan fick de som ville möjligheten att göra ett besök i helgedomen från 1779, invigd 1803. En fin kyrka med ett stort, ljust och pelarlöst kyrkorum.

Tack till Kerstin och Jan-Olov, som lotsade oss runt och visade oss sin fina by. ”Nästa tisdagspromenad blir Solvändan i Leksand den 16/2 vi samlas kl. 11.00 vid Kajen. Alla är välkomna och vi håller avstånd”, säger promenadledare Kerstin Lasses.

Text och bild Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större.

Kommentarer inaktiverade.