Tisdagspromenad i Rönnäs by

Efter att ha skjutit upp vår tisdagspromenad vid två tillfällen i Rönnäs by på grund av regn första gången och andra gången halka, så blev det äntligen av under tisdagen den 8 december. Tette och Bertil Hedlund välkomnade oss vid Rönnäs Bystuga och berättade lite om byn och vår promenad genom delar av byn.

I dag var vi 16 HD55-are som i dis och dimma lotsades av Tette och Bertil från den före detta byskolan och landsvägen en bit för att senare gå några småvägar upp i byn. Vi såg en blandad bebyggelse av gamla och nya gårdar, både stora och små. Tette och Bertil berättade lite historia om några av gårdarna vi gick förbi.

Vi svängde av neråt, passerade landsvägen och fortsatte mot båthusen vid Insjöns strand. Därnere  mötte oss en härlig brasa kantad av bänkar. Vi slog oss ner, packade upp vårt fika ur ryggorna och njöt av värmen från brasan och kaffet.

 

Brasan hade fixats av Jan-Erik Nilsén från Rönnäs som också berättade med inlevelse om några av de gamla kyrkbåtarna som förvaras i de långa båthusen. En av båtarna -Olbåten- byggdes 1768 och lär vara en av de äldsta välbevarade båtar som finns. De övriga båtarna som fanns i båthusen var Flytten från 1845, Gubben från 1850, Sturgubben från 1944 och den senaste Rönnskulla från 2009. Ett mycket intressant inslag i vår fikapaus.

Promenaden fortsatt därefter tillbaka till bystugan. Stort tack till Tette och Bertil som arrangerat promenaden och till promenadledaren Kerstin Lasses som puffar på oss till promenaderna. Nästa promenad blir tisdag den 15 december vid Källbergets skidstuga i Leksand. Samling som vanligt kl. 11.00. Medtag fika.

 

Bernt Bergkvist

Kommentarer inaktiverade.