Käringberget målet för tisdagspromenaden


Klicka två gånger för att läsa texten.

Då inget förslag inkom på mål för tisdagspromenaden gjorde promenadledaren Kerstin ett bra beslut och tog oss från p-platsen vi Kulturhuset via sportområdet och smågator upp till Käringberget 240 m.ö.h. och 80 meter över Siljan. Berget hette tidigare Kyrkberget, men fick sitt nuvarande namn i samband med häxprocesserna på 1670-talet då åtta kvinnor dömdes och brändes för häxeri, så kallade ”trulkiäringar”. Nu finns en bystuga på toppen och en slalombacke på den östra sidan av berget ner mot Limhagen. Det har tidigare funnits ett utsiktstorn på platsen.

 

Efter den backiga avslutningen var den 22 personer stora gruppen upp på toppen och beundrade utsikten över Österviken och byarna på västra sidan av viken. Fikat smakade bra vid bänkar och bord i anslutning till bystugan. Vägen tillbaka gick genom villabebyggelsen förbi Persons och Widholms hus. Förbi de tidigare pensionaten Furuhaga och Furuliden. När vi närmade oss parkeringsplatsen efter den närmare fyra kilometer långa promenaden började solen skina och värmde skönt.

Nästa promenad blir tisdagen den 23 mars och då ska vi roa oss på Sommarland. Vi samlas, som vanligt kl. 11.00, vid Sommarlands parkeringsplats. Bertil Hedlund har kontakter som lotsar oss runt. Alla är välkomna och håller avstånd. Ytterligare några till har fått sin första vaccinspruta.

Text & foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större.

Kommentarer inaktiverade.