Sista tisdagspromenaden blev Björkberget

Den 20:e och sista tisdagspromenaden för den här säsongen blev naturstigen på Björkberget, Siljansnäs. På initiativ av Kerstin Lasses gjorde vi vår första tisdagspromenad den 27 oktober i en fyra kilometers slinga vid Siljansnäs skidstuga. Totalt har vi gått närmare nio-tio mil och ca. 30 timmar på de 20 gångerna. Vi har tänkt Corona och varit duktiga på att hålla avstånd, även om det inte alltid varit så lätt. Varje gång vi gått har vädret varit bra och nästan för det mesta har det varit sol och även i dag med 16-17 grader varmt.

Bilarna parkerades på parkeringsplatsen vid Buffils Annas kaffestuga och vi promenerade knappa kilometern ner till platsen där naturstigen börjar upp mot toppen av Björkberget, som är ett naturvårdsområde med ett av landets 33 Naturum. Utmed stigen finns information om naturen och djurlivet i området. Vi passerade utsiktsplatser med milsvid utsikt över Siljan. En gammal kolarkoja drog intresset till sig och uppe vid Naturum kunde vi se bygget av det nya utsiktstornet, som ersätter det över 90 år gamla tornet.

Att avnjuta sitt medhavda fika tillhör tisdagspromenaderna och det gjorde vi vid borden vid  kaffestugan med utsikt över Siljansnäs och det blå bergen i bakgrunden. Artikelförfattaren berättade lite kort om Buffils Anna och hennes första kaffestuga från 1925 och läget idag. Om allt går som planerat kommer stugan att vara öppen för servering av kaffe och munkar och lättare rätter. Kerstin Lasses tackades för det fina initiativet med tisdagspromenaderna.

Nästa tisdagspromenad blir efter golfsäsongen kanske tisdagen den 12 oktober. Mail kommer om datum, plats och tid. Håll också utkik på hemsidan.

 

Text och foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större.

Kommentarer inaktiverade.