Tisdagspromenad i Åkerö by

Tisdagspromenaden den 19 januari -21 blev i huvudsak inom Åkerö by. I frånvaro av promenadansvarige Kerstin Lasses (kanske skidvurpan gjorde sig påmind) tillförordnades Gunilla och Anders Johansson att leda den tolv personer stora gruppen, som förstärktes i byn av sparkåkande Gunnar Jönses.

Gruppen samlades på parkeringsplatsen vid Rosens lada (området där Gunilla o Anders bor) och gick sedan ner mot älven, västerut under Leksandsbron och in på promenadstigen ”Se Människan-stigen”. Stigen byggdes 2012 och är 1,5 kilometer lång, grusad och anpassad för barnvagnar, rullstolar och synskadade som får hjälp genom en upphöjd ramp som löper utmed den södra kanten. Stigen är en bröllopsgåva från Leksands kommun till kronprinsessan Viktoria och prins Daniel. Stigen slutar vid en parkeringsplats nedanför Leksands folkhögskola. Utmed stigen, som är en gammal flodfåra, finns information om växter, insekter och fåglar som man kan se där. Man passerar också en liten tjärn som nu var istäckt. En fantastisk promenad som blev en föstagångsupplevelse för flera av oss.

Vi fortsatte sedan upp i byn där vi passerade många byggnader både gamla och nya samt det gamla pensionatet Leksands Lustgård, som nu är B&B. Vi tog oss över vägen mot Dala Järna in på en skogsstig förbi de fina villaområdena vid Källberget och Lisselby fram till baksidan av Moskogens hotell där vi tog fikapaus. Därefter gick promenaden tillbaka till parkeringsplatsen och bilarna.

Återigen en intressant och fin promenad där stegräknarna visade genomsnitt ca fem-sex km.
Nästa promenad blir tisdagen den 26 januari kl. 11.00 vid Heda. Eivor och Rolf Esters tar hand om oss och visar det sevärda i byn.

Text och bild: Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större

Kommentarer inaktiverade.