Tisdagspromenad i Östanhol

Den här tisdagspromenaden gjorde vi i den nordvästligaste Leksandsbyn Östanhol i Tällberg. Mulet och disigt, plus två grader när vi träffades vid parkeringsplatsen intill Tällbergs skola. När vi sedan började promenaden kom solen och värmde ytterligare någon grad och himlen blev klarblå. Ännu en fin dag för våra promenader.

Idag var vi 16 som under ledning av Caisa började promenaden på en hal skogsväg som slingrade sig ner mot Siljan. Här hade vi stor nytta av de dubbade kängorna som knastrande sög tag i det isiga underlaget och gjorde oss halkfria. Några körde dubbfritt, men parerade halkan med elegans.

Efter ett par kilometer lite drygt var vi framme vid större vägar med bebyggelse och etappmålet badplatsen i Östanhol. Med milsvid utsikt över Storsiljan och Rättviken och en spegelblank is slog vi oss ner vid borden. Ryggsäckarna öppnades och snart kom doften av kaffe och bl. a äggmackor.
Caisa berättade intressant om byn Östanhol, som omtalades första gången i skriftliga källor 1494. I den äldsta skattelängden från 1539 finns endast en boende upptagen. Östanhol har också sannolikt varit omlastningsplats av järnmalm som skulle fraktas vidare till järnbruken runt Siljan. Även annan intressant information om byn fick vi oss till livs av Caisa.

Utan att någon vinterbadat fortsatte vi promenaden i riktning tillbaka och passerade gamla och intressanta byggnader. Kul inslag var att vi kom ikapp ett par som var på promenad med en åsna i koppel. Kanske i stället för en hund? Kom att tänka på reklamen ”Alla använder Karlssons klister utom jag för jag är en åsna”.

Tack Caisa för en trevligt upplagd promenad med inslag av kulturhistoria. Det blev inget beslut om nästa tisdagspromenad den 2 mars. Kom gärna med förslag. Det är alltid intressant med nya områden och byar. Kontakta promenadledaren Kerstin Lasses om du har förslag.

 

Test och bild Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större

Kommentarer inaktiverade.