Tisdagspromenaden blev i Sunnanäng

Promenaden tisdagen den 9 mars blev i Sunnanäng tack vare att Kjell Lundqvist sett ”efterlysningen” på hemsidan och tyckte att sin f.d. by var värd att promenera i. Under 1500-talet räknades Sunnanäng som en del av Hjortnäs och enl. Wikipedia betyder troligen Sunnan `söder om` och äng syftar på ängsmark söder om Hjortnäs.

Vi blev 20 som samlades på ängen nedanför Lundqvists tidigare ägt hus. Närmaste granne var ett konstnärspar som utformat konstverket som finns vid början av Solvändan. Kjell berättade lite kort om sträckningen av vår promenadväg. Vi började utmed Yttervägen där några kända hockeyprofiler bor och fortsatte förbi de tiotal tomter vid Hjortnäsheden, vilka kommunen avstyckat för bebyggelse.  Promenaden fortsatte över Siljansvägen mot Öståheden, ett område som på 1950-60-talet var tänkt att bli en större flygplats. Markägarna hade dock en annan uppfattning och storflygplats blev i stället nuvarande Dala Airport, berättade Kjell.

Fikapausen blev på JerkHans Jerks backsved. En öppen plats omgiven av höga granar även kallad Änglarnas landningsplats och som även används som vigselplats. Efter fikat fortsatte vi nerför Hinders backe. En brant backe från ”Höga kustlinjen” till platån där flygplatsen planerades och där havskusten fanns för ca 8000 år sedan. På väg tillbaka utmed Österviken passerade vi några båthus och i ett av  dem finns den gamla kyrkbåten Likago. Både båthuset och kyrkbåten byggdes för 180 år sedan.

Detta var vår 15:e promenad och vi har hunnit besöka många intressanta byar. Det var Kerstin Lasses som tog initiativ till våra tisdagspromenader och fortsätter också som vår promenadledare. Sträckorna vi promenerat har varierat i längd och i genomsnitt ca fem kilometer. Promenaderna börjar kl. 11.00 och brukar vara klar vid 12.30-13.00-tiden. Vi stannar till lite då och då för att titta på saker och lyssna på vår eventuella guide.

Vi började den 27 oktober vid Skidstugan i Siljansnäs, Limsjön runt 3/11, Olsnäs 10/11, Solvändan 17/11, Rönnäs 8/12. Här gjorde vi två försök, men inställde promenaden p.g.a regn och halka, Källan 15/12, jul- och nyårsuppehåll,  Vargnäs/golfbanan, 12/1, Åkerö 19/1, Heden/Styrsjöbo 26/1, Hjulbäck 2/2, Bjursås 9/2, Solvändan 16/2, Östanhol 23/2, Västanvik 2/3 och Sunnanäng 9/3. På hemsidan  finns en liten berättelse från alla våra promenader.

I skrivande stund har vi inget förslag på nästa by som vi gärna vill promenera i tisdagen den 16 mars. Det finns ju åtskilliga byar kvar. Har du något förslag hör av dig till Kerstin på telefon 070-544 67 52

Text & foto Bernt Bergkvist, (som fått första vaccinsprutan för Covid-19).
Klicka på bilden för att få den större.

Kommentarer inaktiverade.