Viktigaste regelförändringarna

De viktigaste förändringarna i de reviderade golfreglerna är:

  1. Ankringsförbud

Den största nyheten är ankringsförbudet. Regeln innebär att ett golfslag inte får slås med klubban ankrad mot kroppen. Långa putters är inte förbjudna, men de får inte ankras mot kroppen.

  1. Lokala regeln om avståndsmätare

Förutsatt att det finns en Lokal regel som tillåter avståndsmätare är det nu i princip tillåtet att använda alla avståndsmätare som finns på marknaden. Även de avståndsmätare som tidigare var förbjudna då de hade inbyggda förbjudna funktioner är nu tillåtna, huvudsaken är att spelaren inte använder någon av de förbjudna funktionerna.

  1. Vänligare när bollen rör sig

Regel 18-2b ”Boll rör sig efter adressering” är borttagen. Nu får spelaren bara plikt om spelaren orsakade att bollen rörde sig. Så sammanfattningsvis kan man säga att om spelaren vid adresseringen orsakar att bollen rubbas får spelaren ett slags plikt men har spelaren inte orsakat det så får spelaren ingen plikt.

  1. Snällare vid hjälpmedelsbrott

En väldigt tuff regel är den om användandet av icke tillåtna hjälpmedel. Tidigare så diskvalificerades spelaren omedelbart om spelaren använt något konstlat hjälpmedel (ex vis siktpinnar) under ronden. Nu får man vid första förseelsen två slags plikt. Och upprepar man förseelsen så blir det diskvalifikation

  1. Fel score på hål

Du slipper diskvalifikation om du lämnat in ett scorekort med för låg score. Men, bara om det beror på att din score saknar pliktslag som du dragit på dig utan att du visste om det.

 

Text: Bengt Kallman / Ordf. i Regelkommittén

Kommentarer inaktiverade.